Tuesday, December 18, 2012

Vørterbrød 2012

Ingen jul uten vørterbrød. Vørterbrød er en av de "kakene" jeg lager før jul. Oppskriften varierer noe fra år til år. Men dette er årets oppskrift. Stor nok til 6 vørterbrød.

1 pakke gjær
2 flasker vørterøl (romtemperert)
1 ts salt
ca 900 gram hvetemel

8 spiseskjeer mørk sirup
3,5 dl melk
0,5 dl kremfløte

ca 800 gram rugmel

Julekrydder (2 ts nellik, 2 ts stjerneanis, 2 ts kanel og 2 ts kardemomme)

500 gram rosiner

Rør ut gjæren sammen med en flaske vørterøl. Tilsettså salt og  ca 600 gram hvetemel. Elt deigen og la den heve i 30 minutter til en time. Bør være minst dobbelt så stor.

Tilsett flaske nummer to med vørterøl og resten av hvetemelet.

Varm opp melk, kremfløte og sirup til en brunmelk. Blir den for varm (over 40 grader) så lar du den kjøle seg litt ned. 

Ta å kvern julekryddere hvis du har hele krydre, eller rør de sammen hvis du har ferdig malte.

Ha i Melkeblandingen, rugmelet og julekrydder. La deigen eltes godt. La nå deigen heve til dobbelt størrelse (30 minutter til en time).

Elt nå deigen en siste gang mens du tilsetter rosiner. Del så deigen i seks likestore stykker, som formes som runde brød og legges på stekeplate. Nå skal du la brødene heve i 30 minutter til en time.

Brødene pensles med vann (lunka) før de stekes i ovene på 180 grader i 45 minutter.

Når du tar ut brøene så pensles de med vann igjen og legger dem på rist.

Serveres med smør, syltetøy og/eller brunost. Kan også være godt med sild.

No comments:

Post a Comment